HvaMtbTour_Logo_Mountains_Color

Huskvarna MTB-TOur 2020

4-6/9 2020 är det dags för tredje upplagan av Huskvarna MTB-Tour! Vi lyfter eventet lite till i år då XCO-racet (lördag) även innebär ett UCI C1-race. Det är precis som i fjol även SWE-Cup status på tävlingarna.  

Annars är det precis lika bra som tidigare då IKHP står som värd för en mountainbikefest på Huskvarnaberget under tre dagar. Deltagarna kämpar om etappvinster, ledartröjor, prispengar och totalsegern. En härlig cykelhelg för nybörjare såväl som elitcyklister. 


SWE Cupdatum och arrangör 2020
25 april – Klippingracet (CK Natén Säter), UCI C2
10 maj – Vårgårda XCO (Vårgårda CK), UCI C1
30 maj – Lugnet XCO (Falu CK), UCI C1
5-7 juni – Borlänge Tour XCO (Borlänge CK)
13-14 juni – Borås 2-dagars (Borås CA)
4-6 september – Huskvarna MTB Tour (IKHP), UCI C1
19-20 september – Hallbyrundan (IF Hallby), UCI C2

Läs om SWECUP på SCF och årets poängräkning m.m. 

Kort om årets tävlingsupplägg finns längre ner. 

Tävlingsupplägg

Tre dagar, tre tävlingsformat, en vinnare. Totalsegraren i respektive klass är den med kortast total åktid sammanlagt från de tre racen. Efter varje avslutad tävlingsdag delas det ut ledartröjor. Generösa prispengar eller presentkort delas på sista dagen ut till totalsegrarna. För att bli vinnare av Touren och ta del av prispengar krävs start alla dagar (ledartröjor/prispengar delas inte ut i sportklasser, HerrSenior och nybörjarklasser, där blir det istället fina varupriser, nybörjare får givetvis medalj!). Mountainbike Cross-Country är tävlingsgrenen och det blir tre etapper med tempo (XCT), olympisk distans (XCO) och kriterium (XCC). För nybörjare körs det separata race lördag och söndag på kortare banor uppe vid arenan. Detaljerat schema kommer i en uppdaterad inbjudan längre fram.  

Huskvarna MTB-TOur

Etapp 1, XCT, Prolog med bergstempo, Fredag 4/9

Tävlingens prolog genomförs som bergstempo med individuell start. På seneftermiddagen startar tävlingarna då cyklisterna klättrar uppför berget från liftsstugan i botten av Strutsabacken. Backen följs av några snabbåkta stigar fram till målområdet och ger en tävlingstid på omkring fem, tuffa, minuter. Ungdomsklasser (P/F 10-12, P/F 13-14) samt sportklasser kör en något kortare distans där serpentinerna i den gamla slalombacken är utmaningen för dagen.

Etapp 2, XCO, Lördag 5/9 (UCI C1)
Etapp två körs på varvbanor som håller internationell standard. Här följer ni delar av sträckningen från EM-banan med fantastiska vyer över Vättern med omnejd. Vid de tekniska partierna finns A-, B- och ibland C-spår där alla ska kunna tävla på sina egna villkor men samtidigt inte tappa för mycket i kampen om placeringarna. Gemensam start, seedning baseras på resultat från Etapp 1. Bansträckning och svårighet varierar beroende på tävlingsklass.

Etapp 3, XCC, Kriterium, Söndag 6/9
Etappen går på snabba fina stigar och elljusspår med ett antal kortare stigningar. Kriterium innebär ett kortare varv i högt tempo. Gemensam start, seedning baseras på totaltiden från Etapp 1 och 2. Alla klasser kör samma bana. Här avgörs det vem som tar hem totalsegern!

Det mer detaljerade programmet kommer längre fram och inbjudan öppnar under våren. 

Kontakt

Tävlingsledare: Tobias Andersson & Anders Ljungberg
Mobil: 0707-287237
E-post: infomtbtour@gmail.com
Tävlingsplats: IKHP-stugan, Huskvarna

Stort tack till alla våra sponsorer som gör detta möjligt!

Letar du mer cykling i Jönköping & Huskvarna när du är på plats? Kika in på Cycling Jönköping och hitta massa trevliga stigar och vägar!